Een 'jonge' molen met een rijke geschiedenis en bloeiend heden

Molen De Maagd, gebouwd in 1894, is voor molen termen een relatief jonge molen. Er staan namelijk al voor de 17e eeuw molens op de Veluwe. Toch heeft deze molen een rijke geschiedenis waaraan nog iedere dag wordt toegevoegd.

Hieronder zijn de hoogte- en dieptepunten van de molen weergegeven

Bron: Allemolens.nl

De bouw

In het jaar 1892 vroeg dhr. J. de Rooij toestemming om in het dorp Hulshorst een molen te bouwen. In 1894 is de bouw afgerond en de molen opgeleverd.

De familie De Rooij heeft tot in de jaren 40 op de molen gemalen.

Verval en restauratie

In de jaren ’50 is de molen in verval geraakt en heeft de toenmalige eigenaar dhr. R. van der Koot een sloopvergunning aangevraagd. Deze heeft hij niet gekregen. 

In jaren daarop is de molen gerestaureerd en verklaard als Rijksmonument. 

Bron: Allemolens.nl
Bron: Allemolens.nl

Maalvaardig

Na de eerst restauratie in de jaren ’60 is de molen een tweede restauratie ondergaan. Bij de tweede restauratie eind jaren ’80 is de molen weer volledig maalvaardig gemaakt.

De eerste molenaar na de restauratie van de jaren ’80 was Gerard van Amersfoort, opgevolgd door Kirsten Hoeke – van Dongen.

Uniek molenbedrijf

Nu, bijna 130 jaar na de bouw van de molen, werkt er een team van beroeps, vrijwillige en leerling molenaars op de molen. Er wordt wekelijks gemiddeld 2000 kg aan gewassen gemalen en een uitgebreid assortiment van mixen onderhouden.

De molen draagt ook het AKG (Ambachtelijk Korenmolenaars Gilde) keurmerk en is daarbij een van de weinig overgebleven beroepsmolens binnen Nederland.

Meer weten?

Kijk dan op Molendatabase en Allemolens.nl